Vezanje balona i osnovni čvorovi za modeliranje

Jao kad se sjetim svojih početaka u trgovini balonima, kad sam shvatila da zapravo ne znam ni zavezati balon. Znate li zavezati balon? Čini se jednostavno, osobito ako imate jedan ili nekoliko okruglih balona, ali što kad treba zavezati 300 balona za dekoraciju? Što je s velikim čvrstim balonima širokog grla, poput onih za pakiranje poklona? Pa prsti bi mi otpali da ne znam tehnike vezanja. Naravno da postoje mehanička pomagala i za to, ali nisu nužna, ako se dobro svlada tehnika, i tada nije problem zavezati stotine balona jedan za drugim. Kod velikih dekoracija obično jedna osoba napuhuje balone i dodaje ih kolegama koji samo vežu balone, i sve se odvija vrlo brzo. Dakle, vezanje balona je bitna stavka ako namjeravate ozbiljno raditi s balonima, te je najbolje otpočetka stvoriti naviku pravilnog vezanja.

 

Čvorovi moraju zatvoriti protok zraka, ali moraju se moći i odvezati za slučaj ako treba "dopuhati" zrak. Iako oblik skulpture od balona drže čvorovi, dobro je što manje ih vezati, a što više samo rotirati i savijati kako bi trenje odradilo posao, a ne pravi čvor, jer na mjestu pravog čvora, osobito ako se prejako stegne, balon oslabljuje i brže ispušta zrak, čak i puca. Stoga treba balone međusobno odmah vezati, a ne svakog posebno, pa tek onda spajati.

 

Skulpture od balona rade se od nekoliko osnovnih "čvorova", tj. tehnika rotiranja kojima se balon dijeli na zasebne segmente-"mjehure" koji zadržavaju oblik zbog trenja kad se presavinu tako da dodiruju prethodni segment. Dakle, postupak je sličan bilo kojoj tehnici ručnog rada koja se radi od osnovnih "bodova" koji se izmjenjuju, samo što je ovdje riječ o "čvorovima". Čak je moguće izraditi sheme za figurice kako biste ih kasnije jednog dana znali ponoviti.

 

Kako bih najbolje predočila ovu problematiku pripremam video lekcije na ovu temu.