📝

Pripreme za sajam

Čini se jednostavno - zakupite lokaciju na sajmu, donesete ono što prodajete ili opremu, ako radite na licu mjesta, i to je to. E, pa, nije baš tako jednostavno, pa evo ja nisam škrta podijeliti neke smjernice oko priprema za rad na sajmu.

 
Dakle, naravno da prvo treba aplicirati i biti primljen, zbog ograničenog broja izlagača i uvjeta organizatora, ali sad slijedi tehnički dio: njihov stol ili ću donijeti svoj, ima li strujne utičnice na štandu, ima li osvjetljenja ako sajam traje duže navečer, da li se dodatno plaća stol/struja/upis u katalog... 
 
E, kad to sve riješite, onda se trebate pobrinuti ne samo za svoj prodajni asortiman (robu ili opremu kojom radite usluge), nego i za svoje zdravlje, jer ako je sajam vani na otvorenom dobro je zaštititi se od sunca zaštitnim faktorom, a od insekata nekim repelentom koji neće toliko smrdjeti da odbije kupce; gladi, žeđi, dugotrajnog stajanja, hladnoće, vrućine, vjetra, kiše,...
 
U vrijeme pandemije obavezno je postaviti upozorenje o obvezi nošenja maske i držanja razmaka, te pripremiti sredstvo za dezinfekciju ruku. Neovisno o pandemiji biste trebali uvijek sa sobom imati takvo sredstvo za sebe, kao i papirnate maramice ili ručnike.
 
Osim svega navedenog treba još ispoštovati zakon i ponijeti tablu s osnovnim podacima tvrtke, cijene za proizvode ili cjenik usluga, obavijesti o obavezi uzimanja računa (jer "bez računa se ne računa"), obavijesti o načinu podnošenja prigovora potrošača na proizvode/usluge, a tko kupcima dijeli pvc vrećice treba i upozorenje da koriste vrećice štedljivo; a svakako ne zaboravite ponijeti i svoje posjetnice, notes i olovku za eventualne narudžbe, rezervne role za fiskalnu blagajnu,... i, naravno, nemojte nikako zaboraviti opće dokumente i svoje interne akte!
 
 
I na kraju, dobro si je pripremiti tablicu-podsjetnik s popisom svega što trebate na sajmu, kako ne biste nešto zaboravili, i osmisliti kako ćete to sve "dotegliti" iz automobila, ako nema direktnog pristupa do štanda vozilom.