Skladištenje i organizacija balona

Bavim se isključivo balonima od lateksa. Za balone od aluminijske folije, pvc balone, te balone od umjetne gume ova pravila ne vrijede jer oni nisu tako osjetljivi. Alu i pvc baloni čak nemaju rok upotrebe, a moguće ih je i višekratno koristiti, samo treba znati ispuhati zrak prije pospremanja.

 

Baloni od lateksa ne podnose dobro nagle promjene temperature, osobito vrućinu, te imaju rok trajanja. Stoga možete nabaviti jeftinije balone kvalitetnih marki na sniženjima ako im ostane u skladištu starih npr. 3 god ili više. Idealno je kupiti balone proizvedene unatrag do godinu dana. Svejedno, ako su nepravilno skladišteni možete ih upropastiti, pa će se nepravilno napuhavati i pucati. S druge strane, neki profesionalci uspješno čuvaju nepotrošene balone godinama, ali to je zato jer ih skladište u gotovo idealnim uvjetima.

 

Ako planirate posao s balonima morate ih nekako organizirati, da uvijek znate gdje su koji i koliko ih imate, barem otprilike. Za sortiranje možete koristiti kutije ili torbe, ovisno da li radite u svom ateljeu ili ih nosite na teren. Balone od lateksa nije dobro dugo držati na zraku, toplini, svjetlu, vlazi,... jer mogu izgubiti svoja svojstva, te u svakom slučaju trebaju biti dobro zatvoreni dok ih ne koristite.

 

Da bolje predočim ovu problematiku pripremam video lekcije na ovu temu.