Neke stvari ipak treba naučiti

Možda ste već vidjeli nevjerojatne figurice modelirane od dugačkih balona za modeliranje. Najčešće ih izrađuju animatori za djecu i klaunovi, trgovci balonima, te dekorateri prostora balonima (poput mene).

 

Moguće je izraditi jednake figure u raznim veličinama jer baloni za modeliranje postoje u više debljina, a razlikuju se i po duljini, te debljini stjenke balona, zbog čega nije svaki balon pogodan za svaku namjenu. Stoga je dobro upoznati se s različitim proizvodnim markama balona, te ih više imati u vidu pri planiranju izrade dekoracije.

 

Modeliranje balona jednostavna je i vidljiva prilika za izražavanje kreativnog potencijala za svaku osobu, izvrsna zabava i edukativna igra za dijete, koja ga uči o kreativnom radu, razvija koordinaciju prstiju i blagotvorno djeluje na razvoj djetetovog mozga.

Ono što je zajedničko ovim balonima je da ih je jako teško napuhati ustima, a nije ni preporučljivo, jer su iznutra obloženi talkom (tehničko ime je magnezij silikat), a ako puknu mogu čak pogoditi oko. Postoje i higijenski problemi - mnogi roditelji ne žele dati djetetu u ruke balon koji je upravo bio u nečijim ustima.  Idealno ih je napuhavati električnim kompresorima, jer ako pokušate ručnom pumpicom napuhati 50 balona za redom, to je naporan fizički posao. Baloni od lateksa su čvršći i izdržljiviji od plastičnih, što je osnovni razlog zašto podnose toliko gnječenja, rotiranja i sl. bez pucanja. No svakako nisu pogodni za djecu mlađu od 8 godina bez nazočnosti odraslih. Raspuknute balone treba odmah baciti.Tehnika modeliranja ima više, a zajedničko im je da se uvijek rotira u istom smjeru, te konstantno pazi na pritisak zraka u balonu, po potrebi potiskujući zrak da bi se pritisak smanjio. Najvažnija i prva stvar koju treba naučiti je točno odrediti količinu zraka kojom napuniti balon, da bude dovoljno zraka za izradu određene figure. U procesu modeliranja, tj. rotiranja, savijanja i vezanja balona, zrak se potiskuje prema nenapuhanom kraju i kada je balon napunjen zrakom do kraja, ako se nastavi rotirati, mogao bi puknuti zbog prevelikog pritiska.

 

Zatim ima tu puno trikova, npr. kako oblikovati balon u spiralu: 


Da ne bi sve bilo sjajno, baloni od lateksa imaju neke nedostatke:

Ne odgovara im izravna sunčeva svjetlost, fluktuacija temperature i prašine. Lateks je po svojoj strukturi porozan materijal, tako da se napuhani balon, iako polako, smanjuje. Brzina ispuhavanja jako ovisi o temperaturi zraka i vlage. Ako balon od lateksa ostavite vani na suncu, nakon nekoliko sati će se ispuhati i smežurati. Najbolje mjesto za balone od lateksa je prostor gdje nema prašine, gdje su stabilne niže temperature i vlaga.

Baloni od lateksa mogu izazvati i alergijske reakcije!