Napuhavanje balona za modeliranje

Ako ste ikad pokušali napuhati balon za modeliranje ustima vjerojatno niste uspjeli. Takve balone je puno teže napuhati od okruglih, te treba znati posebnu tehniku da biste uspjeli. Nije ni preporučljivo iz više razloga: osim higijenskih, jer dajete djeci balon koji je netom bio u vašim ustima, svaki balon od lateksa je iznuta ispunjen talkom koji možete udahnuti, a osim toga lateks, kao svaki prirodni materijal, može izazvati alergijsku reakciju.

 

Dakle, za napuhavanje balona kod kuće preporučujem pumpu za balone. Pumpe za balone dijelimo na mehaničke i električne. Mehaničke mogu biti male ručne ili veće podne, koje u jednom potezu napušu cijeli balon, zbog čega ih mnogi vole. Postoje jednosmjerne i dvosmjerne, ovisno o tome da li upuhuju zrak u jednom ili u oba smjera. 

 

Pumpe koje nisu namijenjene specijalno za balone, poput pumpi za bicikle, madrace i sl. neće vam biti korisne kod balona za modeliranje. Stoga ne bacajte novac na njih. Lateks je rastezljiv, ali je potrebna određena snaga da se rastegne, za razliku od gume bicikla, lopte ili madraca, koji se ne rastežu nego samo ispunjavaju zrakom da poprime oblik. Stoga je balone za modeliranje od lateksa gotovo nemoguće napuhati ručnim pumpama za lopte, baš kao i električnim, jer su one preslabe.

 

Svatko tko se namjerava ozbiljnije baviti modeliranjem balona brzo će shvatiti da mora uložiti u specijalni električni kompresor za napuhavanje balona za modeliranje, jer je naporno i dugotrajno pumpati malim ručnim pumpicama veće količine više sati. Ručne pumpe su dobre samo za povremenu kratku kućnu upotrebu.

 

Kako bih najbolje predočila ovu problematiku pripremam video lekcije na ovu temu.