Previous Next

Kako se figure ispuhuju

Ako su baloni čvrsto povezani i nisu bili na suncu, uz štednjak ili uništeni u igri, mogu oni izdržati prilično dugo, čak i više od 2 mjeseca, samo što neće više biti lijepi i sjajni kao prve dane i biti će puno mekaniji na dodir.

 

Sjaj se izgubi vrlo brzo, već nakon 2-3 dana, a zatim se po malo ispuhuju balončići sve dok sav zrak ne izađe. Zato oni manji nestaju prije, umjesto njih vidimo samo "čvorove", a zapravo su to ispuhani mjehurići balona.

 

Prozirni baloni se zamućuju već nakon 1-2 dana i tu nema pomoći, jer su, kao i svaki drugi baloni iznutra ispunjeni talkom.

  

Dakle, u dobrim uvjetima moguće je da figura od balona izdrži prilično dugo, ali ako se sastoji od puno malih balončića ne može dugo osim u hermetički zatvorenoj vreći u zamrzivaču. To je način kako neki ljudi pripreme puuuuno figura za veliku narudžbu ako nemaju pomoć.

 

Drugi način za usporavanje izlaska zraka iz balona je utrljavanje posebnog gela u balon prije napuhavanja. Taj gel se najčešće koristi kod upuhavanja helija u balone, kako bi letjeli danima, umjesto samo 2h, ali može se koristiti i kod punjenja zrakom. Na izložbama skulptura od balona u svaki je balon prije uvijanja u figuru prvo utrljan taj gel, a često se nakon toga dodaje još jedan balon unutra, tako da je svaki balon zapravo dupli, a između će ih taj gel slijepiti kad se osuši i zrak će teško izaći. Zato te skulpture izdrže cijelu izložbu kao da su prvi dan rađene, iako su izrađene od uskih balona-kobasica.

 

I ja imam taj gel za balone, za slučaj da me netko baš traži, ali taj je gel skup, i postupak utrljavanja u ove uske dugačke balone nije sasvim jednak postupku utrljavanja u okrugle balone, nego je to procedura koja traži određeno vrijeme za rad.