Crtanje lica na balone

 Lice može biti najvažniji detalj pri izradi nekog lika i žarište dizajna jer je to prvo što pogledamo. Nije toliko bitno koliko je detaljno nacrtano, bitno je na koji način je prikazana ekspresija lica tog lika i njegov karakter.

 

Kad crtam lica obično tržim ideju i inspiraciju na internetu po ključnim riječima lika kojeg radim. Tako sam npr. ovom ženskom liku na gornjoj slici nacrtala sasvim lijepe sanjive zaljubljene oči, ali ih nisam nacrtala ravno u liniji i time sam sve upropastila. Dakle, treba paziti i na položaj crtanih elemenata na licu, tj. treba biti koncentriran na rad.

  

Ono što je također važno je izbor flomastera. Za balone od lateksa koristim brzosušeće flomastere, koji postoje u dvije varijante. Jedna je ona u kojoj je boja odvojena od aktivatora boje, te je flomaster potrebno protresati da bi se sastojci pomiješali. Takvi flomasteri često sadrže kuglicu koja pomaže miješanju boje s aktivatorom. Ta vrsta flomastera odlična je za popunjavanje većih površina, osobito kao drugi sloj, kao i za miješanje boja. Naime, kad tim flomasterom crtate preko već nacrtanog dijela koji je već suh, aktivator boje u ovom flomasteru će svejedno otopiti donji sloj i te dvije boje će se pomiješati. Problem kod ovih flomastera je ako boja i aktivator nisu dovoljno pomiješani, tj. aktivator boje se odvoji, pa od te čiste kemikalije balon može puknuti. Druga vrsta brzosušećih flomastera pogodnih za balone, tzv. permanent markeri, koje nije potrebno protresati, je idealna za iscrtavanje tankih linija, te kad želim iscrtati detalje svjetlijom bojom preko tamnije, a da mi se boje ne pomiješaju. Naime, ti flomasteri ne otapaju drugu boju, jer su drugačijeg sastava i ne sadrže otapalo.

 

Čula sam za problem nekih vrsta flomastera kad se balon ispuše ili pukne, da je moguće da se boja razleti nekome po odjeći (navodno jednoj mladenki), iako je bila suha na balonu, no nakon raspada balona te mrvice boje prelaze na prvu površinu koja ih prihvaća, i tamo ostaju. Ne znam da li je to istina.

Uglavnom, ima više vrsta flomastera koji se mogu koristiti na balonima, a svaka ima svoje prednosti i mane.

 

 

 

 Kako bih što bolje predočila problematiku crtanja po balonima, osobito crtanja lica, pripremam video lekcije na ovu temu.