🌄

Ekologija je bitna!

Baloni koje koristim su u potpunosti biorazgradivi jer su proizvedeni od prirodnog gustog mliječnog soka (poznatog pod nazivom lateks) iz drveća kaučukovca Hevea brasiliensis koje raste na plantažama u Južnoj Americi, a izvorno potječe iz gustih šuma oko Amazone.

 

Lateks se dobiva spiralnim zarezivanjem kore zrelog drveta (starog najmanje 4-5 godina) i stalnim skupljanjem, jer se nakon cca 4h koagulira i urez na kori zatvori.

 Zbog toga ga je potrebno konstantno skupljati i odmah ga slati na obradu, prije nego se sasvim stvrdne.

 

Odlučila sam koristiti balone koje još od 1938. god. proizvodi jedna tvornica u Barranquilli u Kolumbiji jer oni ne dodaju u lateks nikakve aditive za povećanje fleksibilnosti, kao što to čine neke druge tvornice jeftinijih balona u svijetu. 


Usprkos biorazgradivosti ne preporučujem ostavljanje balona ili komadića raspuknutih balona nakon zabave vani ili u prirodi, nego ih treba pokupiti i za sobom počistiti. Ograđujem se ako neki moj klijent uz moje koristi i balone punjene helijem i još ih pusti da odlete u nepoznato, jer ja helij ne koristim i protivnik sam nekontroliranog puštanja balona u zrak, jer često završe u prirodi, životinje ih progutaju i uginu, itd. Također ne koristim balone na zrak od alu folije ili plastične bubble balone, nego samo i isključivo balone od prirodnog lateksa.