Zašto ne koristim helij

Baloni ne lete sami od sebe, nego jedino ako su punjeni helijem i ako sam balon nije pretežak za količinu helija koju sadrži. Zato mali baloni ne lete, nego samo većih dimanzija i dovoljno tankih stjenki, te se za punjenje helijem najviše koriste baloni od alu folije ili pvc-a, a rjeđe od lateksa. Ti materiijali, osim što su lakši, nisu tako porozni kao lateks, pa znatno sporije ispuštaju plin i mogu letjeti tjednima. Balon od lateksa se prvo iznutra mora obložiti posebnim gelom za impregnaciju kako bi letio nekoliko dana umjesto samo nekoliko sati. Baloni-kobasice od kojih se modeliraju skulpture ne lete ni tada jer su jednostavno preteški. Proizvodnja balona od folija i plastike je jednostavnija, lakše je ostvariti razne oblike i gotove leteće figure.

 

Sve se više uočava problem puštanja balona na helij, jer oni ne lete vječno, nego će prije ili kasnije ili puknuti ili se ispuhati, te će pasti na tlo i postati samo komad nerazgradivog smeća. Često tako baloni završe u prirodi.

 

Zašto ljudi uopće puštaju balone? Nekad djeca jednostavno vole gledati kako balon odlazi, ali puno češće je riječ o organiziranom događaju neke udruge ili kluba koji puštanjem balona u zrak promovira neku ideju. Tada se odjednom ispušta na desetke tisuća balona u zrak, i to su često baloni od lateksa, koji životinje najviše privlače, osobito ako padnu u vodu, jer izgledaju poput hrane. Životinje ih pojedu, a ispuhani balon, ako ih ne uguši, blokira protok u želucu i onda ugobaju. Također je uočeno sve više davljenja vrpcama kojima su baloni vezani, u koje se životinje zapletu i uginu.

 

U svijetu sve više raste pokret "Balloons blow - don't let them go" u kojem se propagira zabava ekološkim zamjenama za balone na helij. Dekoracije od balona koje ne lete mogu biti i puno zabavnije od gledanja kako balon odlazi.

 

Ali otkud tolika popularnost balona na helij? Helij je zemni plin i ne može se proizvesti, te kad se jednom ispusti u atmosferu on se zauvijek gubi. Većina helija koji se u svijetu koristi izvađen je iz Zemljine kore na tlu SAD-a, ali te podzemne zalihe nisu neograničene. U 1920-ima je SAD počeo skladištiti izvađeni helij u podzemne rezervoare, kako bi imali rezervu u slučaju nestašice tog plina, koji je bitan u industriji, raznim znanstvenim istraživanjima, koristi se u nekim strojevima, te je bitan u medicini i pomaže u spašavanju novorođenčadi jer se koristi u hlađenju supravodljivih magneta u MRI skenerima u bolnicama. Još uvijek nije pronađena zamena za helij u mnoge svrhe.
No 1996e je SAD prodao svoje zalihe i tada je cijena helija pala, a popularnost na zabavama mu je porasla i danas je takva situacija da je to postalo veliki ekološki problem.

 

Sad su cijene opet u porastu jer bi svjetske zalihe helija mogle nestati još u našoj generaciji i sve je više kampanja u svijetu protiv rasipanja helija za dekoracije.