Mogu li baloni biti opasni?

Mogu li baloni biti opasni?

Naravno da mogu. Kao i bilo šo drugo, i baloni imaju svoju "mračnu stranu", koju srećom većina ljudi nikad ne upozna, ali dobro je biti informiran.
 
NIKAD ne napuhavajte balone ustima! Puno je komplikacija koje se mogu pojaviti kod napuhavanja balona ustima ako to radite nepravilno, npr. mučnina, vrtoglavica, glavobolja, kolaps pluća, čak i nesvjestica, subkonjuktivno krvarenje u oku (obično nije ozbiljno), oštećenja oka zbog povećanog intraokularnog tlaka (pritisak unutar samog oka), laringokele (ispupčenje grkljana slično onome koje imaju glazbenici, poput svirača roga), te razne druge komplikacije. Kad prejako napuhujete balon ustima svarate pritisak u glavi i možete čak dobiti ozbiljnu infekciju srednjeg uha. Osim toga, svaki balon je iznutra obložen puderom koji ćete udahnuti, a usta će vam od pudera biti suha. Ako obraze opterećujete napuhavanjem, oni će se vremenom rastegnuti, zatim pucati, kapilare će vam popucati, tkivo po malo odumirati i odvajati se. 
 
Nikada nemojte stavljati balon u ili na usta nakon što je to učinila druga osoba. Fuj! Ne postoji ništa gore od svježe sline za prijenos klica. Ne samo da riskirate uobičajenu gripu i prehladu, već kod djece postoji rizik od hepatitisa A ili Herpes Simplexa.
 
Baloni su povezani s velikim brojem ozljeda oka, kako za onog tko napuhuje balon tako i za publiku. Pucanje balona u blizini djetetovog oka može rezultirati abrazijom rožnice (što rezultira peckanjem i crvenilom oka), krvarenjem u prednju očnu komoru (Hyphema). Ako balon pukne i komadić vas pogodi u oko, bit ćete u teškim bolovima.
 
Pravilne metode napuhavanja balona su:
  • korištenje ručne pumpice
  • korištenje električnog kompresora
Baloni u svijetu uzrokuju više smrtnih slučajeva od gušenja kod djece nego bilo koji drugi neprehrambeni proizvod, npr. pikule ili sitni dijelovi igračaka! Kada se baloni od lateksa raspadnu i komadić se aspirira u dišni put, Heimlichov hvat općenito je neučinkovit, jer se balon prilagođava dušniku i blokira dišne putove, ponaša se poput dijafragme i pomiče se gore-dolje s kretanjem zraka i općenito se ne uspijeva pomaknuti s mjesta. Zbog toga životinje ugibaju ako progutaju komadiće balona koji padnu u njihovo stanište, a to je samo jedan od razloga zašto je u većini država danas zakonom zabranjeno (i strogo sankcionirano) puštanje balona punjenih helijem u zrak. Ako progutate crveni, ljubičasti i ružičasti balon liječnik ne može vidjeti te boje prilikom pregleda, jer se podudaraju s bojama vašeg grla. 
 
Nikad nemojte davati nenapuhane balone maloj djeci da se s njima igraju bez nadzora! Pokupite i odmah bacite u smeće komadiće svih balona koji puknu!
 
Ako planirate duže vrijeme (profesionalno) modelirati balone očekujte bolove u podlakticama, zapešćima, šakama i prstima, te moguću pojavu Sindroma karpalnog tunela. Za bolne šake/zapešća, liječenje je odmaranje zapešća i zglobova palca, što je najbolje učiniti jednostavnim steznikom koji se može kupiti u bilo kojoj trgovini medicinske opreme, a potrebno ga je nositi noću. Kada se simptomi pojave, kratka kura bilo kojeg protuupalnog lijeka (Ibuprofena ili sličnog) može pomoći, a ako je to neučinkovito liječnik vam može dati injekciju steroida u karpalni tunel. Prevencija je često istezanje prstiju i zapešća (fizioterapeut bi vam mogao preporučiti neke vježbe). Ja osobno imam Sindrom karpalnog tunela srednjeg stupnja i osjećam trnce i obamrlost u rukama već nakon malo dužeg rada, a nekad ne mogu ni spavati od bolova (ako baš puno radim više dana za redom).
 
Da ne biste dobili žuljeve na prstima od vezanja balona, morate svladati tehniku vezanja ili nabaviti tzv. vezalicu.
 
Suhe ruke i nokti problem su većine profesionalaca koji rade s balonima, ponajviše zbog pudera kojim je balon obložen iznutra. Za borbu protiv ovog problema svaku večer prije spavanja utrljajte hidratantnu kremu u ruke, a posebno u kožicu i ležište svakog nokta. Ostatke pudera s balona šo je prije moguće operite s ruku.
 
Ako vas nesnosno svrbe dlanovi nakon kontaka s balonima od lateksa to je znak da imate alergiju na lateks ili možda pasivnu alergiju na puder.
 

 

Ne primam narudžbe. Ovo je moja osobna stranica na kojoj predstavljam svoje hobije.