Kako se baloni ispuhuju

Najčešće pitanje koje mi ljudi postavljaju je "Koliko traju baloni?", a najčešće odgovaram:
a) Duže od sladoleda. (kad sam prodavala na sajmu)
b) Duže od torte. (kad su pitali za dekoraciju rođendana)
c) Dečkima 1 min, curicama 10 dana.
d) Dok ne probušite.

 

Pa kakvo je to pitanje uopće? Koliko bi baloni trebali trajati?

Pa to su baloni.

Figure/dekoracije od balona NE BI TREBALE TRAJATI duže nego traje događaj za koji su izrađene.

Baloni, kao i cvijeće, služe za stvaranje jedinstvene atmosfere na događaju.

Ako događaj traje više dana/tjedana moguće je balone obraditi da izdrže cijeli događaj, bez da se ispušu i izblijede, ali to je jako skupo, pa ako želite dekoraciju od balona koristiti nakon rođendana i za slijedeću proslavu tjedan dana kasnije, morate to doplatiti toliko da vam se više isplati naručiti novu i jedinstvenu za novi događaj, što je i smislenije.

 Ako su baloni čvrsto povezani i nisu bili na suncu, blizu izvora topline ili uništeni u igri, mogu oni izdržati prilično dugo.

Sjaj se izgubi vrlo brzo, već nakon 2-3 dana, a zatim se po malo ispuhuju najmanji balončići sve dok sav zrak ne izađe. Zato najmanji nestaju prvi i umjesto njih vidimo samo "čvorove", a zapravo su to ispuhani balončići.

Prozirni baloni se zamućuju već nakon 1-2 dana i tu nema pomoći, jer su, kao i svi ostali baloni, iznutra ispunjeni puderom, a cijelo vrijeme se po malo ispuhuju, te još izvana oksidiraju. Naime, lateks je prirodan materijal i na zraku oksidira.

  U dobrim uvjetima moguće je da figura od balona izdrži prilično dugo, ali ako se sastoji od puno malih balončića ne može predugo.

Jedini način za usporavanje izlaska zraka iz balona je impregniranje balona prije napuhavanja posebnim gelom za balone. Moguće je održati i sjaj balona duže vanjskom zaštitom od oksidacije.

Kad bi figure od balona bile trajne, izgubile bi svoju draž, jer čarolija figura od balona i jest u tome što kratko traju, rađene samo za nekog i u posebnoj prilici.

Evo jedan primjer koliko se smanjila i kako izgleda jedna figura nakon 20 dana:

  nakon20dana

 

Ne primam narudžbe. Ovo je moja osobna stranica na kojoj predstavljam svoje hobije.