pumpica za punjenje balona impregnatom

To nisu "samo baloni"

Da bi scenografija mogla biti rađena nekoliko dana, te još izdržala tjednima kao prvi dan, nužna je pripremna obrada balona.

Figure od balona traju dok u njima ima dovoljo zraka koji drži oblik. Zrak vrlo polako izlazi od trenutka napuhavanja jer je prirodna guma porozan materijal. Sitniji balončići smežurati će se prije, jer sadrže manju količinu zraka. Nagle promjene temperature mogu uzrokovati pucanje balona, a stavljanje stare ispuhane figure u topliji prostor neće napuhati one dijelove iz kojih je zrak potpuno izašao. Kod okruglih balona to nije toliko brzo uočljivo kao kod modelirajućih jer mali balončići se prvi ispušu do kraja. Stoga balone impregniram.

Prvo ih "raspušem", da rastegnem balon, zatim ga nafilam posebnim impregnatom za balone, i tek tada napuhujem na željenu veličinu: 

 

 

 Osim toga, prirodan lateks oksidira, te nakon dužeg izlaganja zraku baloni izgube sjaj i izblijede. Da se to ne bi dogodilo mogu ih zaštititi drugim posebnim preparatom izvana, koji nanosim sprejanjem.

To mi sve, osim što me košta, troši vrijeme, što znači da izradu takve scenografije moram dobro isplanirati da bih ju završila u željenm roku.

 

Ne primam narudžbe. Ovo je moja osobna stranica na kojoj predstavljam svoje hobije.