ručna pumpica za balone

Napuhavanje balona za modeliranje

Ako ste ikad pokušali napuhati balon za modeliranje ustima vjerojatno niste uspjeli. 

Treba znati posebnu tehniku da biste uspjeli. Nije ni preporučljivo iz više razloga: osim higijenskih, jer dajete djeci balon koji je netom bio u vašim ustima, svaki balon od lateksa je iznutra ispunjen puderom koji možete udahnuti, a osim toga lateks, kao svaki prirodni materijal, može izazvati alergijsku reakciju.

Dakle, za napuhavanje balona kod kuće preporučujem pumpu za balone. Pumpe za balone dijelimo na mehaničke i električne. Mehaničke mogu biti male ručne ili veće podne, koje u jednom potezu napušu cijeli balon, zbog čega ih mnogi vole. Postoje jednosmjerne i dvosmjerne, ovisno o tome da li upuhuju zrak u jednom ili u oba smjera.

Pumpe koje nisu namijenjene specijalno za balone, poput pumpi za bicikle, madrace i sl. neće vam biti korisne kod balona za modeliranje, stoga ne bacajte novac na njih. Lateks je rastezljiv, ali je potrebna snaga da se rastegne, za razliku od gume bicikla, lopte ili madraca, koji se ne rastežu nego samo ispunjavaju zrakom da poprime oblik.

Ima još jedna bitna stavka: nije svaka ručna pumpica ista! Naime, postoje razne izvedbe, koje nisu tu zbog estetskih razloga, nego funkcionalnih! Neke su prilagođene za lakše postavljanje različitih "grla" balona, druge su namijenjene samo određenim veličinama balona, no ako slijedite tutorijale s interneta u kojima netko kaže "tri upuha" neće svaka pumpica napuhati jednako ta tri upuha! To je stoga što jeftine pumpice imaju rupice na dnu kroz koje izlazi zrak, te treba brže i duže pumpati isti volumen nego profesionalnom pumpicom, kojom kad napušete tri upuha, balon se ne ispuhuje dok je nataknut na pumpu, nego ostaje uvijek jednako napuhan čak i ako prestanete pumpati!

Lagenda MiniSvatko tko se namjerava ozbiljnije baviti modeliranjem balona brzo će shvatiti da mora uložiti u specijalni električni kompresor za napuhavanje balona za modeliranje, jer je naporno i dugotrajno pumpati malim ručnim pumpicama veće količine balona. Ručne pumpe su dobre samo za povremenu kratku kućnu upotrebu, jer je to fizički posao s puno monotonih kretnji.

 

 

Ne primam narudžbe. Ovo je moja osobna stranica na kojoj predstavljam svoje hobije.