figurica s nacrtanim licem

Crtanje po balonima

 Lice može biti najvažniji detalj pri izradi nekog lika i žarište dizajna jer je to prvo što pogledamo.

Nije toliko bitno koliko je detaljno nacrtano, bitno je na koji način je prikazana ekspresija lica tog lika i njegov karakter. Nekad crtam i druge detalje osim lica, npr. tigrove pruge i sl. 

  Ono što je važno je izbor markera. Za balone od lateksa koristim brzosušeće markere koji postoje u dvije varijante:

  1. oni u kojima je boja odvojena od aktivatora boje, te je marker potrebno protresati da bi se sastojci pomiješali - takvi markeri često sadrže kuglicu koja pomaže miješanju boje s aktivatorom. Ova vrsta markera odlična je za popunjavanje većih površina, osobito kao drugi sloj, kao i za miješanje boja. Naime, kad tim markrom crtate preko već nacrtanog dijela koji je već suh, aktivator boje će svejedno otopiti donji sloj i te dvije boje će se pomiješati. Problem kod ovih markera je ako boja i aktivator nisu dovoljno pomiješani, tj. aktivator boje se odvoji, pa od te čiste kemikalije balon može puknuti.
  2. oni koje nije potrebno protresati, idealni za iscrtavanje tankih linija, te kad želim iscrtati detalje svjetlijom bojom preko tamnije, a da mi se boje ne pomiješaju. Naime, ovi markeri ne otapaju drugu boju, jer su drugačijeg sastava i ne sadrže otapalo.

 

Uglavnom, ima više vrsta markera koji se mogu koristiti na balonima, a svaka ima svoje prednosti i mane.

Pazite! Postoje markeri koji se osipaju kad se osuše, tj. ponašaju se poput krede i ako balon pukne mrvice boje će se razletjeti zrakom. To može biti problem ako je boja markera tamna a nosite svijelu svečanu odjeću (npr. vjenčanicu). Nije svaki marker pogodan za balone.

 Važno je znati da ako niste zadovoljni nacrtanim možete to ispraviti tako da obrišete nacrtano acetonom!

 

 

 

Osim markerima, po balonima možete "pisati" tekućim ljepilom preko kojeg zatim posipate šljokice. Bitno je da ljepilo nije agresivno za lateks, te da se brzo suši.

Ne primam narudžbe. Ovo je moja osobna stranica na kojoj predstavljam svoje hobije.